دهه شصتیها به قبل، خوب میدانند که سریالهای طنز دهه ۷۰ و ۸۰ تلویزیون چقدر خندهدار بودند؛ از «ساعت خوش» گرفته تا «کاکتوس». حتی برنامه نوجوان «سیب خنده» هنوز خندهدار است. قطار ابدی هم به نظر من یکی از منحصر به فردترین سبکهای کمدی را در ایران دارد. اینها نام تنها چند تا از بهترین سریال های کمدی ایرانی بود. در این مقاله از تماشاخونه قصد داریم تا با هم بهترین سریال های کمدی ایرانی را مرور کنیم؛ از آنهایی که خاطرات نوستالژیک ما را شکل داده تا سریالهای سالهای اخیر تلویزیون. این فهرست از قدیم به جدید مرتب شده است.
فهرست مطالب
- 1) سریال همسران
- 2) سریال ساعت خوش
- 3) سریال خانه سبز
- 4) سریال سیب خنده
- 5) سریال روزگار جوانی
- 6) سریال این چند نفر
- 7) سریال آژانس دوستی
- 8) سریال کاکتوس
- 9) سریال کت جادویی
- 10) سریال قطار ابدی
- 11) سریال خانه ما
- 12) سریال زیر آسمان شهر
- 13) سریال کارآگاه شمسی و دستیارش مادام
- 14) سریال بدون شرح
- 15) سریال پشت کنکوریها
- 16) سریال پاورچین
- 17) سریال کوچه اقاقیا
- 18) سریال خوش رکاب
- 19) سریال خانه به دوش
- 20) سریال من یک مستاجرم
- 21) سریال متهم گریخت
- 22) سریال شبهای برره
- 23) سریال شبکه سه و نیم
- 24) سریال ترش و شیرین
- 15) سریال بزنگاه
- 16) سریال مرد هزار چهره
- 17) سریال سه در چهار
- 18) سریال قهوه تلخ
- 19) سریال ساختمان پزشکان
- 20) سریال پایتخت
- 21) سریال دودکش
- 22) سریال شاهگوش
- 23) سریال هفتسنگ
- 24) سریال لیسانسه ها
- 25) سریال سالهای دور از خانه
1) سریال همسران
- کارگردان: بیژن بیرنگ و مسعود رسام
- بازیگران: فردوس کاویانی، مهرانه مهین ترابی، الهام پاوهنژاد، فرهاد جم
- تاریخ پخش: ۱۳۷۳
سریال همسران هم بدون شک یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که داستان دو زوج در همسایگی یکدیگر را روایت میکند. زوج کمال و مهین با بازی فردوس کاویانی و مهرانه مهین ترابی یک زوج حدودا ۴۰ ساله هستند که همسایه آنها یک زوج جوان به نامهای علی و مریم با بازی فرهاد جم و الهام پاوه نژاد اند. در هر قسمت از سریال اتفاقات خندهداری میافتد که این دو همسایه را به یکدیگر مرتبط میکند.
سریال همسران نخستین همکاری بیژن بیرنگ و مسعود رسام در ساخت سریال برای تلویزیون بود که با موفقیت زیادی همراه شد. جالب اینکه در انتهای تیتراژ این سریال همواره جمله «با تشکر از خانواده محترم رجبی» به چشم میخورد که برای همه سوال بود که آنها کیستند و پس از تکرار نامشان در سریال های بعدی، عبارت «با تشکر از خانواده محترم رجبی» به شکلی طنزگونه بین مردم رواج و استفاده پیدا کرد.

2) سریال ساعت خوش
- کارگردان: مهران مدیری
- بازیگران: مهران مدیری، رضا عطاران، رضا شفیعی جم، ارژنگ امیرفضلی، حمید لولایی، نصرالله رادش، پوپک گلدره، فاطمه هاشمی
- تاریخ پخش: ۱۳۷۴
سریال ساعت خوش یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که بعد از انقلاب ساخته شد. ساعت خوش به کارگردانی مهران مدیری که در آن زمان کسی او را نمیشناخت، با استقبال بیسابقه مردم در سال ۱۳۷۴ مواجه شد. این سریال سبک متفاوتی داشت و به صورت آیتمی پخش میشد؛ از آیتمهای آن میتوان به «خانداییجان» با بازی نادر سلیمانی در نقش خانداییجان و سعید آقاخانی در نقش سعید اشاره کرد که همیشه با شیطنت، دایی جان را عصبانی میکرد. این آیتم با اهنگ «سلام، سلام صدتا سلام…» شروع میشد که همه تقریبا آن را یاد گرفته بودند.
آیتم دیگر «کارآگاه درک»، شوخی با سریال آلمانی درک بود، که رضا شفیعیجم، نقش کارآگاه درک و داوود اسدی و نیما فلاح، نقش دستیار را بازی میکردند. در آیتم دیگر یعنی «مسابقه هفته» که بسیار خندهدار بود، مهران مدیری در نقش مجری، رضا عطاران در نقش شرکتکننده محبوب مجری و سایر بازیگران در نقش شرکتکنندگانی بودند که توسط مجری تحقیر میشدند. این آیتم با الهام از مسابقه هفته با مجریگری منوچهر نوذری، دایی مهران مدیری، ساخته شده بود.

3) سریال خانه سبز
- کارگردان: بیژن بیرنگ و مسعود رسام
- بازیگران: خسرو شکیبایی، مهرانه مهین ترابی، داریوش اسدزاده، حمیده خیرآبادی، رامبد جوان، اکرم محمدی، آتنه فقیه نصیری، آرش نادی، اسماعیل محرابی و فرخ نعمتی
- تاریخ پخش: ۱۳۷۵
بعد از محبوبیت سریال همسران، بیژن بیرنگ و مسعود رسام سریال خانه سبز را ساختند که واقعا یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی حتی تا به امروز است. این سریال در مورد یک خانواده در سه نسل است که در کنار هم در یک ساختمان سبز رنگ زندگی میکنند. ساختمانی که در پایان داستان سریال به دلیل قرارگیری در طرح اتوبان باید تخریب شود و خانواده سبز باید از آنجا نقل مکان کنند.
در سریال خانه سبز رضا با بازی خسرو شکیبایی و عاطفه با بازی مهرانه مهین ترابی وکیل اند و در همسایگی پدر و مادرشان با بازی داریوش اسدزاده و حمیده خیرآبادی زندگی میکنند. این زوج پسری به نام فرید دارند که به فرید جنگلبرد معروف است و رامبد جوان نقش او را بازی می کند و در ادامه داستان عاشق لیلی، آتنه فقیه نصیری، میشود و در نهایت با ازدواج میکند. خانواده خواهر رضا هم در این ساختماناند که پسر بانمکی با بازی آرش نادی دارند. موتیف های سریال خانه سبز بین مردم در زمان پخش آن بسیار رایج بود؛ پرسیدن از «جد بزرگ» یا صدای مهرانه مهین ترابی وقتی میگفت: «فرررییییید!!» خانه سبز از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که هنوز هم تکههایی از آن در شبکههای مجازی دست به دست میشود.
4) سریال سیب خنده
- کارگردان: رضا عطاران، شیرین جاهد
- بازیگران: جواد رضویان، مجید صالحی، یوسف تیموری، بهراد خرازی، امیر غفارمنش
- تاریخ پخش: ۱۳۷۶
سریال سیب خنده سریال طنزی بود که برای کودکان و نوجوانان ساخته شده بود، اما آیتمهای آنقدر خندهدار بود که بین بزرگسالان هم محبوب شد؛ رضا عطاران در همکاری با شیرین جاهد که سابقه همکاری با مهران مدیری را در ساعت خوش داشت، توانستند با کشف چند استعداد جدید در حوزه طنز، بازیگرانی را معرفی کنند که تاکنون هم در عرصه کمدی فعالیت میکنند. سیب خنده یک سریال آیتمی بود که محبوبترین آیتم آن مربوط به مکالمه دو نفر میشد؛ بهراد خرازی شروع به صحبت میکرد و شخصیتی به نام مجید با بازی مجید صالحی معنی کلمات را اشتباه میفهمید و این دو در حال جر و بحثی دائمی با هم بودند. سیب خنده یکی از بهترین سریال های کمدی ایران بود که در زمان خود به محبوبیت زیادی رسید.

5) سریال روزگار جوانی
- کارگردان: اصغر توسلی و شاپور قریب
- بازیگران: کیهان ملکی، امین حیایی، نصرالله رادش، مهدی صبایی و بهزاد خداویسی
- تاریخ پخش: ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۷
سریال روزگار جوانی هم یکی دیگر از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که داستان چندین جوان دانشجو را روایت میکند که همگی باهم در یک خانه زندگی میکنند. این سریال به کارگردانی اصغر توسلی و شاپور قریب به موفقیت خوبی در زمان پخش خود رسید و توانست دیدگاههای تازهای را در مورد زندگی دانشجویی و دغدغههای جوانان در قالب طنز مطرح کند. بازیگران روزگار جوانی با این سریال به محبوبیت زیادی رسیدند و برخی از آنها توانستند به سینما راه پیدا کنند؛ برای مثال امین حیایی با بازی خوب خود در روزگار جوانی استعداد بازیگری خود را نشان داد و پس از آن توانست به یکی از سوپراستارهای سینما تبدیل شود.

6) سریال این چند نفر
- کارگردان: مهران غفوریان
- نویسندگان: رضا عطاران، رضا شفیعیجم
- بازیگران: مهران غفوریان، بیژن بنفشهخواه، رضا شفیعیجم، ارژنگ امیرفضلی و فلامک جنیدی
- تاریخ پخش: ۱۳۷۸
سریال این چند نفر اولین تجربه همکاری مهران غفوریان و رضا عطاران در مقام کارگردان و نویسنده بود. این چند نفر در مورد داستانهای چهار برادر بود که هر چهار نفر اسمشان «هژیر» بود و یک خواهر داشتند که او را خواهر هژیرها صدا میکردند که نقش او را فلامک جنیدی به خوبی بازی کرده است. نقش این چهار برادر را مهران غفوریان، بیژن بنفشهخواه، رضا شفیعیجم و ارژنگ امیرفضلی بازی میکردند. یک شخصیت دیگر به نام عموی هژیرها هم حضور داشت که نقش او را خود مهران غفوریان بازی میکرد و با تغییر صدا و چهرهاش کاراکتر محبوبی در آن زمان شده بود. سریال این چند نفر یمی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که مقدمهای شد تا مهران غفوریان بتواند موفقترین اثر خود یعنی زیر آسمان شهر را بسازد.

7) سریال آژانس دوستی
- کارگردان: احمد رمضانزاده، محرم زینالزاده، حمیدرضا صلاحمند، امیر قویدل، کاوه دژکام، اکبر منصور فلاح
- بازیگران: حسین پناهی، اسماعیل داورفر، فردوس کاویانی، علی نصیریان، آهو خردمند، آتش تقیپور، اصغر همت، پژمان بازغی، سحر جعفری جوزانی
- تاریخ پخش: ۱۳۷۸
یکی از سریالهای نوستالژیک در ژانر طنز، سریال آژانس دوستی است که بدون شک در فهرست بهترین سریال های کمدی ایرانی قرار دارد. این سریال در مورد دفتر یک آژانس مسافربری است که رانندگان مختلف با مشکلات مختلفی دارد و هر کدام از آنها در طی سریال به مسافرانی برمیخورند که داستان جالب و خندهداری را رقم میزنند. اگر یادتان باشد سریال آژانس دوستی از اولین کارهای پژمان بازغی بود و با آن شناخته شد؛ همچنین سحر جعفری جوزانی هم به عنوان یک بازیگر طنز با این سریال نزد مردم مشهور شد. ناگفته نماند که بازی متفاوت حسین پناهی در این سریال بسیار مورد توجه قرار گرفت و توانست بعد از آن در سریال همسایهها هم بازی امین حیایی شود.

8) سریال کاکتوس
- کارگردان: محمدرضا هنرمند
- نویسنده: محمدرضا هنرمند
- بازیگران: سیروس ابراهیمزاده، خسرو شکیبایی، رسول نجفیان، فتحعلی اویسی، رضا فیض نوروزی، سروش صحت، محمد کاسبی، زهره مجابی، عاطفه رضوی، سیروس گرجستانی
- تاریخ پخش: ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۳
اگر مجموعه فیلمهای مومیایی را به یاد داشته باشید، میدانید که محمدرضا هنرمند در ساخت طنز درجه یک است. سریال کاکتوس یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی به کارگردانی و نویسندگی محمدرضا هنرمند بود که توانست تا چند فصل هم ادامه پیدا کند. این کمدی متفاوت که در ترکیب با ژانر اجتماعی به انتقاد از وضعیت موجود میپرداخت، در مورد گروهی از افراد عمدتا میانسال است که در جایی به نام شرکت دور هم جمع میشوند و فقط حرف میزنند و کاری نمیکنند.
داستان با زندگی آقای تقی زاده و همسرش وجیهه خانم آغاز میشود؛ یک روز یکی از دوستان تقی زاده به نام دکتر جواد پیش تقی زاده آمده و میگوید میخواهد در آپارتمان آنها یک شرکت تاسیس کند. دکتر جواد که خود را از فرنگ برگشته معرفی میکند، با آوردن میز و صندلیهایش به خانه آقای تقی زاده، او و همسرش را در معذوریت و عمل انجام شده قرار میدهد. در ادامه سریال پای افراد دیگری مثل «کتلمیان» با بازی درخشان رضا فیض نوروزی و دیگران به خانه باز شده و افراد با هم بر سر مسائل مختلف بحث میکنند. کاکتوس یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که تماشای آن هنوز هم لذتبخش است.

9) سریال کت جادویی
- کارگردان: محمدحسین لطیفی
- بازیگران: رامبد جوان، مهدی فقیه، نیکو خردمند، بهزاد فراهانی، فخری خوروش، آتنه فقیه نصیری، محسن قاضی مرادی، جمشید اسماعیل خانی، ساحره متین، پروانه احمدی
- تاریخ پخش: ۱۳۷۸
کت جادویی هم از آن سریال های به یادماندنی بود؛ داستان یک کت جادویی که از جیبهایش اسکناس بیرون میآمد و حد و نهایتی نداشت. کت جادویی یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی بود که کارگردانی آن را محمدحسین لطیفی بر عهده داشت. داستان از اینجا آغاز شد که روزی رئیس شرکت با بازی بهزاد فراهانی کت خود را به عماد، یکی از کارمندانش با بازی رامبد جوان میسپارد. عماد که بعد از مدتی متوجه قدرت جادویی این کت میشود، بر سر دوراهی میماند، اما در ادامه داستان میفهمد آقای اسکویی برای او برنامهای در سر داشته است.
10) سریال قطار ابدی
- کارگردان: بهروز بقایی، رضا عطاران
- بازیگران: فرهاد آئیش، مهرانه مهین ترابی، شیوا بلوریان، نیما فلاح، بهروز بقایی، حمید لولایی، نعمتالله گرجی، کامران ملکمطیعی، یوسف تیموری، شقایق دهقان، مجید صالحی، رضا عطاران، فرهاد بشارتی، سحر زکریا، حمیده خیرآبادی و محمدرضا حقگو
- تاریخ پخش: ۱۳۷۸ تا ۱۳۷۹
قطار ابدی یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی بود که به شکل آیتمی ساخته شده بود. داستان اصلی در مورد یک خانواده چهار نفره بود که کارگردانی این بخش را بهروز بقایی بر عهده داشت و در خلال داستان اصلی آیتمهای کوتاهی پخش میشد که رضا عطاران کارگردان آنها بود؛ آیتمهایی مثل حسن کچل، شهرزاد قصهگو، نرون و رابین هود و تیمارستان. بازی محمدرضا حقگو در این سریال مورد توجه بسیاری قرار گرفت.
11) سریال خانه ما
- کارگردان: مسعود کرامتی
- بازیگران: رضا بابک، گوهر خیراندیش، وحید رهبانی، زهرا اویسی، مانی نوری، کیمیا ذوالفقاری، جمشید اسماعیل خانی
- تاریخ پخش: ۱۳۷۹
سریال خانه ما یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که مورد استقبال خانوادهای ایرانی قرار گرفت؛ چرا که داستان در مورد خانوادهای با چهار فرزند قدونیم قد است که به خانهای جدید در جایی نسبتا دور نقل مکان میکنند، تا بتوانند فضای بیشتری در خانه داشته باشند. داستان حول مشکلات این خانواده در مکان جدید و درگیریها و دعواهای بچهها با یکدیگر و با مادر و پدرشان است. نویسندگی سریال خانه ما را پیمان قاسمخانی، شادمهر راستین، حمید برزگر و مصطفی خرقهپوش مشترکا برعهده داشتهاند.
12) سریال زیر آسمان شهر
- کارگردان: مهران غفوریان
- نویسندگان: رضا عطاران، سروش صحت، محمدرضا آرین
- بازیگران: حمید لولایی، کامران ملک مطیعی، مهران غفوریان، نصرالله رادش، پرستو صالحی، معصومه کریمی، یوسف تیموری
- تاریخ پخش: ۱۳۸۰
زیر آسمان شهر از بهترین سریال های کمدی ایرانی در دهه ۸۰ بود که دو دنباله از آن ساخته شد ولی هیچکدام نتوانستند به محبوبیت نسخه اصلی برسند. داستان در مورد شخصیتی به نام بهروز پیرپکاجکی با بازی مهران غفوریان بود که با همسرش در ساختمانی با همسایههای خود زندگی میکرد؛ همسایههایی که هر کدام شخصیت خندهدار و خاص خود را داشتند. از خشایار مستوفی با بازی حمید لولایی گرفته که سرایدار ساختمان بود و پسری به نام پولاد داشت که از اسمش ناراضی بود، تا غلام ششلولبند با بازی کیومرث ملک مطیعی.
13) سریال کارآگاه شمسی و دستیارش مادام
- کارگردان: مرضیه برومند
- بازیگران: پری امیرحمزه، لوریک میناسیان، سروش خلیلی، امیرحسین صدیق
- تاریخ پخش: ۱۳۸۰
یکی از متفاوتترین و بهترین سریال های کمدی ایرانی سریال کارآگاه شمسی و دستیارش مادام به نویسندگی مینو فرشچی، سروش صحت و مرضیه برومند است. این سریال که اول از شبکه تهران پخش شد، داستان شخصیتی به نام شمسی با بازی پری امیرحمزه را روایت میکند که در آستانه پیری شم پلیسیاش گل میکند و به واسطه علاقهاش به داستان های پلیسی و کارآگاهی به ویژه پوآرو، سعی در حل معماهای اطرافش دارد. او در این راه از دوست و صاحبخانه ارمنی خود به نام مادام با بازی لوریک میناسیان کمک میگیرد و اتفاقات بامزهای را در همکاری با هم رقم میزنند.
14) سریال بدون شرح
- کارگردان: مهدی مظلومی
- بازیگران: فتحعلی اویسی، امیر جعفری، مریم سعادت، بیژن بنفشهخواه، لیلی رشیدی، فلامک جنیدی، مهدی صبایی و امیر نوری
- تاریخ پخش: ۱۳۸۱
سریال بدون شرح که با الهام از سریال محبوب آمریکایی «اداره» یا «آفیس» به کارگردانی مهدی مظلومی ساخته شده یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است. این سریال با درخشش نقش اصلی خود، آقای کاووسی با بازی فتحعلی اویسی، توانست به محبوبیت زیادی برسد؛ تا آنجا که تکه کلامهای فتحعلی اویسی در میان مردم رایج شده بود. تکه کلامهایی مثل «کشتی به گل نشسته»، «دیجیتالم کجا بود؟» یا شروع خواندن شعر و تمام کردنش با «نمیدونم چی چی حافظا». داستان بدون شرح در مورد یک دفتر روزنامه است که با بحران بسته شدن و ورشکستگی رو به رو ست و مدیر مسئول آن آقای کاووسی در عین حفظ روحیهاش، هر روز هم آیه یاس میخواند. امیر جعفری در نقش سردبیر چاپلوس، بیژن بنفشهخواه در نقش عکاسی که دوربین آنالوگش قدیمی شده و دیجیتال میخواهد، به زیبایی تمام در این سریال نقشآفرینی کردند.
15) سریال پشت کنکوریها
- کارگردان: پریسا بختآور
- بازیگران: رضا داوودنژاد، علی صادقی، برزو ارجمند، رامین ناصرنصیر، سعید آقاخانی، سیما گرجستانی
- سیروس گرجستانی، سحر ولدبیگی، محسن قاضی مرادی، رضا بنفشهخواه، محمود بنفشهخواه، سیروس میمنت، محمدرضا رضايی
- تاریخ پخش: ۱۳۸۱
سریال پشت کنکوریها یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی به نویسندگی اصغر فرهادی، همسر بختآور و محمدرضا فاضلی است که در ماه رمضان ۱۳۸۱ از شبکه تهران پخش شد. داستان در مورد پسر جوانی به نام سياوش با بازی رضا داوودنژاد است که به دختری به نام مريم با بازی سیما گرجستانی علاقهمند شده. سیاوش تصميم میگيرد علی رغم مخالفت خانواده، با مریم ازدواج کند؛ خانواده مریم برای او شروطی تعیین می کنند؛ یکی از شرایطی که خانواده او برای ازدواج با سیاوش برای او ميگذارند، قبولیاش در کنکور است. بنابراين سياوش با چند نفر از دوستانش به نام محسن با بازی برزو ارجمند، رامين با بازی رامين ناصر نصير، مجيد با بازی علی صادقی و حامد با بازی محمدرضا رضايی تصمیم به درس خواندن میگیرد.
16) سریال پاورچین
- کارگردان: مهران مدیری
- بازیگران: مهران مدیری، جواد رضویان، سیامک انصاری، شقایق دهقان، سحر زکریا، سحر ولدبیگی، محمدرضا هدایتی، ساعد هدایتی
- تاریخ پخش: ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۲
نام مهران مدیری با ساخت سریال پاورچین بعد از سال های گذر از ساعت خوش، دوباره بر سر زبانها افتاد. سریال پاورچین یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که در همکاری با برادران قاسم خانی توانست به شهرت و محبوبیت زیادی برسد. داستان حول شخصیتی به نام فرهاد با بازی مهران مدیری میگشت که در یک اداره کار میکرد.
شخصیتهای دیگر سریال پاورچین اما یکی از دیگری خندهدارتر بودند؛ جواد رضویان، آقا داوود، همکار و همسایه فرهاد بود که نقش همسرش را شقایق دهقان بازی میکرد. آقا داوود و یاسمن خانم به تازگی همسایه فرهاد شده بودند و با هم مشکلاتی داشتند. از طرف دیگر مهتاب همسر فرهاد با بازی سحر زکریا شاعر بود اما اشعارش خیلی بد بودند و نقش برادرش را سیامک انصاری بازی میکرد. اما از همه مهم تر سرایدارشان طغرل با بازی محمدرضا هدایتی بود که در سریال های بعدی مدیری هم توانست خوش بدرخشد.
17) سریال کوچه اقاقیا
- کارگردان: رضا عطاران
- بازیگران: منوچهر نوذری، رضا عطاران، رضا شفیعی جم، یوسف تیموری
- تاریخ پخش: ۱۳۸۲
سریال کوچه اقاقیا که اولین سریال حرفهای رضا عطاران به حساب میآید، یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که داستان آن حول محور شخصیتی به نام نصرت خان با بازی منوچهر نوذری است که همسرش فوت کرده است. گل نسا خانم همسر نصرت خان با بازی کتایون امیرابراهیمی هرچند وقت یکبار به خواب نصرت میآید و به او می گوید که باید برای مرگ آماده باشد؛ همین خوابها باعث میشود تا فرزندان نصرت خان نگران سلامتی پدرشان شوند و حالا همگی تصمیم میگیرند تا به خانه او بیایند و از او مراقبت کنند. این دور هم جمع شدن داستانها خندهداری را در سریال رقم میزند.
18) سریال خوش رکاب
- کارگردان: علی شاه حاتمی
- بازیگران: محمد کاسبی، مریم سعادت، پویا امینی، مجید صالحی، امیر نوری، مونا فرجاد
- تاریخ پخش: ۱۳۸۲
سریال خوش رکاب بعد از گذشت سالها از ساخت «لیلی با من است» یک کمدی در بستر دفاع مقدس بود. خوش رکاب در زمان پخش خود در نوروز ۱۳۸۲ توانست به محبوبیت زیادی دست پیدا کند. داستان در مورد شخصیتی به نام آقا تقی است که محمد کاسبی نقش او را بازی میکند و یک راننده کامیون است. آقا تقی کامیونش را خیلی دوست دارد و آن را خوش رکاب نامیده است. حالا در بحبوحه جنگ نیاز به کامیون برای حمل محمولههاست، اما آقا تقی میترسد خوش رکاب آسیب ببیند و به همین دلیل از رفتن به جبهه سر باز میزند، اما در نهایت به اصرار اطرافیان قبول میکند. خوش رکاب یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی تلویزیون بود که محمد کاسبی را به شهرت زیادی رساند.
19) سریال خانه به دوش
- کارگردان: رضا عطاران
- بازیگران: حمید لولایی، مریم امیر جلالی، رضا عطاران، علی صادقی، بهنوش بختیاری و آناهیتا همتی
- تاریخ پخش: ۱۳۸۳
تب داغ سریال های مناسبتی موقعیت مناسبی برای خانه به دوش فراهم کرد. این سریال در ماه رمضان پخش شد و به سرعت توانست بین مردم محبوب شود. سریال خانه به دوش یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که سبک طنز متفاوتی داشت. رضا عطاران با ساخت خانه به دوش به سبک کمدی خاص خود رسید و آن را در سه سریال موفق دیگر به طور متوالی تکرار کرد. داستان در مورد آقا ماشالله است که برای پول درآوردن قرار است به خانوادهاش بگوید که به مالزی سفر کرده اما در واقعیت در تهران است. از جذابیتهای مهم خانه به دوش معرفی استعدادهای کمدی مثل علی صادقی و مریم امیرجلالی بود که بعدها باز هم با عطاران همکاری کردند.
20) سریال من یک مستاجرم
- کارگردان: پریسا بختآور
- بازیگران: امیر جعفری، کتایون امیرابراهیمی، ریما رامین فر، نگار فروزنده، سپند امیرسلیمانی، سعید آقاخانی، بهاره رهنما
- تاریخ پخش: ۱۳۸۳
سریال من یک مستاجرم ساخته پریسا بختآور، همسر اصغر فرهادی یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی در دهه ۸۰ است که داستان چندین همسایه را روایت میکند. داستان حول شخصیتی به نام زمانه خانم با بازی کتایون امیرابراهیمی میگردد که به تازگی از خارج برگشته و حالا میخواهد برای آپارتمان ۵ واحدی خود مستاجر پیدا کند، اما با مشکلات خندهداری مواجه میشود. او فردی به نام مسعود را به عنوان مباشر خود استخدام میکند تا کارهای خانه را راست و ریس کند، اما مسعود گزینه چندان مناسبی به نظر نمیرسد.
21) سریال متهم گریخت
- کارگردان: رضا عطاران
- بازیگران: سیروس گرجستانی، مریم امیر جلالی، سعید آقاخانی، علی صادقی، رضا عطاران، ملیکا زارعی
- تاریخ پخش: ۱۳۸۴
دهه ۸۰ پر از سریال های خوب است. سریال متهم گریخت یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی در آن دهه است که به سبک خانه به دوش ساخته شد و نویسندگی آن را سعید آقاخانی برعهده داشت. داستان در مورد خانواده آقا هاشم با بازی سیروس گرجستانی است که بنا به دلایلی با خانواده و مادرش به تهران میآیند و درگیر مشکلات و بدبختیهای زیادی میشوند. عطاران در این سریال دوباره از مریم امیرجلالی و علی صادقی استفاده کرد و ملیکا زارعی که در آن زمان با برنامه کودک محبوب خاله شادونه شناخته میشد هم در آن به ایفای نقش پرداخت.
22) سریال شبهای برره
- کارگردان: مهران مدیری
- بازیگران: مهران مدیری، سیامک انصاری، شقایق دهقان، محمد شیری، سعید پیردوست، رضا شفیعیجم، هادی کاظمی، بهنوش بختیاری، محمدرضا هدایتی و فلامک جنیدی
- تاریخ پخش: ۱۳۸۴
همکاری دیگری از مهران مدیری و برادران قاسم خانی توانست موفقیت چشمگیری داشته باشد. شب های برره بی شک یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که در مدت کوتاهی تمام ایران را درنوردید تا آنجا که همه به زبان بررهای حرف میزدند و حتی بچهها در مدرسه دعوای بررهای میکردند و پول بررهای میخریدند. ماجرای شب های برره منحصر به فرد بود و داستان روزنامه نگاری به نام کیانوش استقرارزاده را در زمان شاه روایت میکرد. کیانوش که به دلیل چاپ مطلبی علیه شاه به برره تبعید شده بود، با خانها و اهالی دیگر داستانها و ماجراهای خندهداری داشت که از همه مهم تر تفاوت فرهنگی و درک اجتماعی او و آنها بود. شب های برره یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که با طنزی زیبا به انتقاد از شرایط موجود در جامعه ایران میپرداخت و در نهایت ساخت آن پس از ۹۲ قسمت به دستور مسئولین متوقف شد.
23) سریال شبکه سه و نیم
- کارگردان: داریوش کاردان
- بازیگران: داریوش کاردان، حسین رفیعی، معصومه کریمی، بهنوش بختیاری، هادی کاظمی، حمید شریفنیا، مجید زارع زاده
- تاریخ پخش: ۱۳۸۴
شبکه سه و نیم یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که کارگردانی آن را داریوش کاردان برعهده داشته است. این سریال به هنگام پخش خود با توجه خوب مخاطبان مواجه شد و بازی خوب هادی کاظمی در آن منجر به شهرت و همکاری آینده او با مهران مدیری شد. داستان در مورد شخصیتی به نام استاد خرناس با بازی داریوش کاردان است که میخواهد، مانند آن طرف آبیها، یک شبکه تلویزیونی خصوصی به اسم شبکه سه و نیم تأسیس کند. این اثر که طنزی اجتماعی دارد، به طنز برنامههای دیگر را مسخره میکند؛ برای مثال برنامه نود و سه و نیم که تقلیدی از برنامه نود است یا کلیپهای خندهدار اجرای موسیقی از برنامههای این شبکه است.
24) سریال ترش و شیرین
- کارگردان: رضا عطاران
- بازیگران: حمید لولایی، مریم امیرجلالی، رضا عطاران، مجید صالحی و رضا شفیعیجم
- تاریخ پخش: ۱۳۸۶
کسی فکرش را نمیکرد که رضا عطاران بتواند سریالی خندهدار تر از خانه به دوش بسازد، اما ساخت! سریال ترش و شیرین بی برو بگرد یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که نویسندگی آن را سروش صحت و محمدرضا آرین برعهده داشتند و توانستند از رقیب همیشگی خود، برادران قاسم خانی جلو بزنند. داستان ترش و شیرین در مورد آشنایی زن ترشی فروشی از طبقات پایین جامعه است که خرج زندگی خود را درمیآورد و یکی از مشتریانش که مرد پولداری است از او خوشش میآید. این دو تصمیم به ازدواج میگیرند، اما هر دو بچههایی دارند که به نوعی مانعی بر سر راه این ازدواج اند. رضا عطاران خود در این سریال در نقش ناصر، دامادی که ندید بدید بود ظاهر شد و بازیاش با استقبال بی نظیر مخاطبان روبهرو شد و همین امر باعث حضور بیشترش در عرصه بازیگری شد.
15) سریال بزنگاه
- کارگردان: رضا عطاران
- بازیگران: حمید لولایی، رضا عطاران، مرجانه گلچین، غلامرضا نیکخواه، علی صادقی و سوسن پرور
- تاریخ پخش: ۱۳۸۷
عطاران دوباره در همکاری با سروش صحت و این بار در کنار نویسندگی ایمان صفایی سریالی برای ماه رمضان ساخت که به خوبی دیده شد. یکی از ویژگیهای عطاران استفاده از بازیگران جدید و کشف استعداد آنهاست. در بزنگاه مرجانه گلچین در نقش کمدی آنچنان درخشید که کسی فکرش را نمیکرد. همچنین حضور سوسن پرور برای اولین بار در تلویزیون با استقبال مخاطبان همراه شد. بزنگاه حول خود رضا عطاران میگردد، معتادی که سعی دارد ترک کند و زنش از او جدا شده و یک دختر بچه بانمک با بازی نیکی نصیریان دارد. داستان با مرگ اوس احمد نانوا، پدر خانواده، آغاز شده و دعواهایی بر سر تقسیم ارث بین او، خواهرش و دامادشان با بازی غلامرضا نیکخواه رخ میدهد. بزنگاه یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که عطاران در آن سعی کرده از فضای سه اثر قبلی خود اندکی فاصله بگیرد.
16) سریال مرد هزار چهره
- کارگردان: مهران مدیری
- بازیگران: مهران مدیری، علیرضا خمسه، پژمان بازغی، سیامک انصاری، نصرالله رادش و پرویز فلاحیپور
- تاریخ پخش: ۱۳۸۷
سرپرست نویسندگان سریال مرد هزار چهره پیمان قاسمخانی بود که فیلمنامه آن را با اقتباس از رمان «پخمه» عزیز نسین، نویسنده طنز ترکیهای نوشته است. داستان در مرد هزار چهره حول شخصیت مسعود شصتچی است؛ کارمندی ساده و بیزبان که به طور اتفاقی در موقعیتهای متفاوتی قرار میگیرد و افراد دائما او را با کسان دیگری اشتباه میگیرند. داستان به صورت فلش بک روایت میشود و دادگاه مسعود شصتچی را نشان میدهد که در آن به دفاع از خود و توضیح وقایع می پردازد. سریال مرد هزار چهره که بعدتر دنبالهای به نام مرد دو هزار چهره هم از آن ساخته شد، یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که در نوروز ۱۳۸۷ از تلویزیون پخش شد.
17) سریال سه در چهار
- کارگردان: مجید صالحی
- بازیگران: محمد کاسبی، مهران رجبی، علی صادقی، شهره لرستانی، اشکان اشتیاق، نادیا گلچین، آناهیتا افشار
- تاریخ پخش: ۱۳۸۷
سریال سه در چهار که موفقترین ساخته مجید صالحی است یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که در سبک و سیاق سریال های عطاران ساخته شده و به نوعی کمدی بدبختی است. این سریال به نویسندگی علیرضا مسعودی داستان دو خانواده به نام های املشی و موزی را روایت میکند، که همسرانشان با هم خواهر هستند. آنها به خاطر شرایط بد مالی که دارند، تصمیم می گیرند تا کسب و کاری در حوزه نظافت راه بیاندازند به همین دلیل برای تهیه سرمایه یکی از خانههایشان را میفروشند و با هم در یک خانه زندگی میکنند. مشکلات معمولی مثل مبل نداشتن به هنگام آمدن خواستگار یا نوع غذایی که میخورند، از نکات خندهداری بود که در سریال سه در چهار به آن پرداخته شد و موقعیتهای کمدی بسیاری هم ایجاد کرد.
18) سریال قهوه تلخ
- کارگردان: مهران مدیری
- بازیگران: مهران مدیری، سیامک انصاری، محمدرضا هدایتی، رضا فیض نوروزی، الیکا عبدالرزاقی، سحر جعفری
- تاریخ پخش: ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۱
سریال قهوه تلخ یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است به نویسندگی خشایار الوند و امیرمهدی ژوله است که مهمترین اثر مهران مدیری برای نمایش خانگی به حساب میآید. داستان قهوه تلخ از آنجا شروع شد که فردی به نام نیما زند کریمی با بازی سیامک انصاری که استاد تاریخ است دانشجویی دارد که بر روی بازه خاصی از تاریخ ایران مطالعه میکند؛ جایی بین سلسله زند و قاجار. این استاد و دانشجو در پی مطالعاتشان، متوجه میشوند که اطلاعات مربوط به این بخش از تاریخ از تمامی کتابها حذف شده، اما شواهدی مبنی بر وجود آن پیدا میکنند. ماجرای اصلی از آنجا آغاز میشود که نیما زند کریمی و دانشجویش رویا اتابکی با بازی سحر جعفری جوزانی یک فنجان قهوه تلخ مینوشند و در پی این اتفاق نیما بیهوش میشود و پس از آن در همان برهه تاریخی گمشده به هوش میآید؛ زمانی قبل از پایهگذاری سلسله قاجار به دست آغا محمد خان قاجار! و در ادامه اتفاقات خندهداری برای او رخ میدهد.
19) سریال ساختمان پزشکان
- کارگردان: سروش صحت
- بازیگران:بهنام تشکر، بیژن بنفشه خواه، شقایق دهقان، هومن برق نورد، فرناز رهنما، پروین قائم مقامی، هوشنگ حریرچیان، امید روحانی، مونا فرجاد، محمد شیری
- تاریخ پخش: ۱۳۹۰
سریال ساختمان پزشکان یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که از همکاری قاسم خانیها و سروش صحت حاصل شده است. یکی از نقاط قوت این سریال آهنگ تیتراژ آن بود که توسط سیروان خسروی اجرا شده بود و آهنگساز آن مهدی یراحی بود. داستان ساختمان پزشکان حول شخصیتی به نام دکتر نیما افشار میگردد که یک روانشناس است. در همسایگی مطب او یک متخصص زیبایی با بازی بیژن بنفشهخواه مطب دارد و منشیگری این دو مطب را مشترکا پرستو شیرزاد با بازی شقایق دهقان برعهده دارد. نیما علاوه بر مشکلاتی که در مطب با خانم شیرزاد دارد، در خانه هم با مادر و پدرش، برادرش، همسرش که بیمار خودش بوده و همسر سابقش کتی با بازی مونا فرجاد مشکل دارد. ساختمان پزشکان یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی بود که شخصیتهای خندهداری را خلق کرد و بازیگریهای درخشانی را مخصوصا توسط بهنام تشکر به نمایش گذاشت.
20) سریال پایتخت
- کارگردان: سیروس مقدم
- بازیگران: محسن تنابنده، ریما رامینفر، علیرضا خمسه، احمد مهرانفر، نسرین نصرتی، سلمان خطی، هومن حاجیعبداللهی، مهران احمدی، سارا فرقانی اصل، نیکا فرقانی اصل، بهرام افشاری
- تاریخ پخش: ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۴
نمیتوان فهرستی از بهترین سریال های کمدی ایرانی تهیه کرد و به پایتخت اشاره نکرد. پایتخت یکی از معدود سریال های طنز ایرانی است که توانسته تا ۶ فصل ادامه پیدا کند و فصل هفتم آن هم برای نوروز ۱۴۰۴ در راه است. سریال پایتخت با استقبال کمنظیری از سمت مخاطبان رو به رو شد و توانست مردم را دوباره با سریال های طنز تلویزیونی آشتی دهد. داستان پایتخت حول شخصیتی به نام نقی معمولی با بازی محسن تنابنده میگردد که تصمیم می گیرد از شهرستان علی آباد به تهران مهاجرت کند و در این راه مشکلات زیادی برایش به وجود میآید. در فصل اول این سریال با آمدن به تهران صاحبخانه میمیرد و وراث او حاضر به تحویل خانه به خانواده معمولی نمیشوند، به همین دلیل آنها مجبورند تا مدتی در کامیون ارسطو با بازی احمد مهرانفر زندگی کنند. پایتخت یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که نویسندگی آن را محسن تنابنده بر عهده داشته است.
21) سریال دودکش
- کارگردان: محمدحسین لطیفی
- بازیگران: هومن برق نورد، بهنام تشکر، سیما تیرانداز، امیرحسین رستمی، الناز حبیبی، نگار عابدی، جواد عزتی، محمدرضا شیرخانلو، اردشیر کاظمی
- تاریخ پخش: ۱۳۹۲
سریال دودکش یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که در ماه رمضان سال ۱۳۹۲ از تلویزیون پخش شد و خیلی سریع به محبوبیت زیادی رسید. داستان سریال دودکش در مورد دو خانواده است که با هم در قالیشویی مشغول به کار هستند، اما دل خوشی از یکدیگر ندارند و همین امر باعث رخ دادن اتفاقات خندهدار بین آنها میشود. بازی درخشان هومن برقنورد، بهنام تشکر و سیما تیرانداز در دودکش نقش غیر قابل انکاری در محبوبیت این سریال ایفا کرد.
22) سریال شاهگوش
- کارگردان: داوود میرباقری
- بازیگران: فرهاد اصلانی، محسن تنابنده، مرجانه گلچین، حمیدرضا آذرنگ، احمد مهرانفر،شهرام حقیقتدوست، طناز طباطبایی، حامد میرباقری، هادی کاظمی، هانیه توسلی، الهام پاوهنژاد، رضا رویگری، رسول نجفیان
- تاریخ پخش: ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۳
سریال شاهگوش یکی از اولین سریالهای نمایش خانگی بود که توانست به محبوبیت بینظیری در سالهای پخش خود برسد. سریال شاهگوش از طرف منتقدان هم با استقبال خوبی رو به رو شد و بازیگران اصلی آن، یعنی محسن تنابنده و مرجانه گلچین جایزههای بهترین بازیگر کمدی مرد و زن را از جشن حافظ دریافت کردند. داستان سریال شاهگوش در مورد مردی است که صاحب یک کلهپزی است و به شدت طرفدار تیم فوتبال استقلال است. حالا خواستگاری برای دختر این مرد پیدا شده که شرایط خوبی دارد، اما یک مشکل دارد آن هم این که او یک پرسپولیسی تمام عیار است. شاهگوش یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که نویسندگی آن را الهه میرباقری، دختر داوود میرباقری و آزاده محسنی بر عهده داشتهاند.
23) سریال هفتسنگ
- کارگردان: علیرضا بذرافشان
- بازیگران:پرویز پورحسینی، بهنام تشکر، امیر کاظمی، الهام پاوه نژاد، ارسلان قاسمی، مهدی سلطانی، شبنم مقدمی، فرناز رهنما
- تاریخ پخش: ۱۳۹۳
یکی دیگر از بهترین سریال های کمدی ایرانی سریال هفت سنگ به نویسندگی علیرضا بذرافشان و سارا خسروآبادی است که در ماه رمضان ۱۳۹۳ از شبکه ۳ پخش شد. این سریال که با الهام از سریال محبوب آمریکایی خانواده مدرن یا خانواده امروزی ساخته شده، داستان پدر خانواده و فرزندانش را روایت میکند؛ پدری که حالا بعد از گذشت سالها از مرگ همسرش تصمیم به ازدواج با خانمی جوانتر از خودش میگیرد که یک پسر دارد. این ازدواج و برخورد دختر و پسر او که آنها هم ازدواج کردهاند، با این قضیه اتفاقات جالب و خنده داری را در سریال هفت سنگ رقم میزند.
24) سریال لیسانسه ها
- کارگردان: سروش صحت
- بازیگران: امیرحسین رستمی، هوتن شکیبا، امیر کاظمی، متین ستوده، بیژن بنفشهخواه، رویا میرعلمی، مهران رجبی، بهنام تشکر، کاظم سیاحی، عزتالله مهرآوران، سیاوش چراغیپور
- تاریخ پخش: ۱۳۹۵
سریال لیسانسهها موفقیت بزرگی برای سروش صحت بعد از ساختمان پزشکان بود. داستان سریال لیسانسهها را خود صحت نوشته است و در آن به زندگی و مشکلات سه جوان لیسانسه میپردازد. داستان حول شخصیتهایی به نامهای حبیب با بازی هوتن شکیبا لیسانس ریاضی محض، مسعود با بازی امیرحسین رستمی لیسانس زیستشناسی جانوری و مازیار با بازی امیر کاظمی لیسانس تاریخ میگردد. هر کدام از این شخصیتها مشکلات خاص خود را دارند ولی در این میان حبیب از همه بامزهتر است؛ حبیب به شدت به دنبال ازدواج است، اما ضعف او در ارتباط برقرارکردن او را همیشه ناکام میگذارد. سریال لیسانسهها یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی است که از قِبل آن امیرحسین رستمی و هوتن شکیبا بسیار مشهور شدند.
25) سریال سالهای دور از خانه
- کارگردان: مجید صالحی
- بازیگران: احمد مهرانفر، هادی کاظمی، آزیتا حاجیان، علیرضا استادی، حدیث میرامینی، علی اوجی، امیر نوری، میرطاهر مظلومی، خسرو احمدی، حسین محب اهری، امید روحانی، سیاوش چراغیپور، سیاوش مفیدی، اشکان اشتیاق، مهدی صباغی
- تاریخ پخش: ۱۳۹۸
سریال سالهای دور از خانه در واقع دنباله یا اسپین افی از سریال محبوب «شاهگوش» است، که در یک فصل در سال ۱۳۹۸ از شبکه نمایش خانگی پخش شد. داستان این سریال از ۱۵۱۲ روز بعد از اتفاقات سریال شاهگوش رخ میدهد. در این سریال شخصیت خنجری با بازی احمد مهران فر، که در سریال شاهگوش دوران سربازی خود را میگذراند و منتظر الیزابت بود تا سگش را به او پس دهد، حالا در سالهای دور از خانه، کارتن خواب شده است. خنجری همچنان منتظر الیزابت است و در یک شهربازی نزدیک کلانتری که الیزابت را در آنجا برای بار اول ملاقات کرده بود، میخوابد و با همان سگ روزگار میگذراند. سالهای دور از خانه یکی از بهترین سریال های کمدی ایرانی به نویسندگی امیرحسین قاسمی و احمد مهرانفر است.
کلام آخر
در این مطلب از تماشاخونه به معرفی بهترین سریال های کمدی ایرانی پرداختیم؛ سریالهایی که احتمالا بسیاری از شما با آن خاطره دارید. سریال هایی عمدتا کم هزینه که با خلاقیت سازندگان آن بخش خوبی از فرهنگ جمعی ما را بازتاب دادهاند. حال شما برای ما بنویسید نام کدام سریال کمدی ایرانی در این فهرست از قلم افتاده است؟