باغ کیانوش یک فیلم سینمایی برای نوجوانان است که کارگردانی و نویسندگی آن را رضا کشاورز حداد برعهده داشته و محمد جواد موحد آن را تهیه کرده است. فیلم باغ کیانوش در چهل و دومین دوره از جشنواره بین المللی فیلم فجر حضور داشته و محصول سال ۱۴۰۲ است و از نهم آبان ماه ۱۴۰۳ در سینماهای کشور اکران شده است. این اکران مصادف با هفته نوجوان بود و با سرگروهی پردیس سینمایی هویزه مشهد توسط پخش بهمن سبز نمایش خود را در سراسر ایران آغاز کرد. در ادامه این مطلب از تماشاخونه به معرفی فیلم سینمایی باغ کیانوش میپردازیم؛ فیلمی که اساسا برای نوجوانان ساخته شده، اما بزرگسالان را نیز سرگرم میکند.
فهرست مطالب
- تیزر رسمی فیلم باغ کیانوش
- مشخصات فیلم باغ کیانوش
- اقتباس برگ برنده فیلم سینمایی باغ کیانوش
- باغ کیانوش باغی با درختان موز!
- ترکیب انیمیشن و فیلم، انتخابی مناسبی برای نوجوانان
- بازیگران مشهور در کنار نوجوانان فیلماولی در فیلم سینمایی باغ کیانوش
- شخصیتهای فیلم سینمایی باغ کیانوش چه کسانی هستند؟
- فیلم سینمایی باغ کیانوش پرافتخارترین فیلم نوجوان در جشنوارهها
- عوامل و سازندگان فیلم سینمایی باغ کیانوش
- آیا فیلم سینمایی کیانوش ارزش دیدن دارد؟
تیزر رسمی فیلم باغ کیانوش
مشخصات فیلم باغ کیانوش
- کارگردان: رضا کشاورز حداد
- نویسنده: رضا کشاورز حداد با اقتباس از رمان «باغ کیانوش»
- تهیهکننده: محمد جواد موحد
- بازیگران: شهرام حقیقتدوست، عباس جمشیدیفر، علیرضا آرا، مجید پتکی، مهدیه نساج، لادن ژافه وند، مهدی فریضه
- ژانر: کودک و نوجوان
- سال ساخت: ۱۴۰۲
- تاریخ اکران در سینما: ۹ آبان ۱۴۰۳
- تولیدکننده: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، سازمان سینمایی سوره
- توزیعکننده: حوزه هنری
اقتباس برگ برنده فیلم سینمایی باغ کیانوش
داستان فیلم سینمایی باغ کیانوش بر اساس رمان «باغ کیانوش» به نویسندگی علی اصغر عزتی پاک نوشته شده که از سوی انتشارات کانون پرورش فکری منتشر شده است. این فیلم ۱۱۰ دقیقهای تاکنون توانسته به فروشی بالغ بر ۶ میلیارد تومان دست پیدا کند که برای یک فیلم در ژانر نوجوان عدد قابل توجهی است. نقطه قوت این فیلم در انسجام فیلمنامه آن است که بدون شک آن را مدیون داستان گیرای عزتی پاک است.
اقتباس در سینمای دنیا یکی از مهمترین و کلیدیترین عوامل موفقیت فیلمهاست، چیزی که متاسفانه در سینمای ایران کمتر به آن توجه میشود. با یک نگاه کوتاه به فیلمهای اقتباسی در سینمای ایران می توان فهمید که اقتباس امتحان خود را پس داده و اگر کارگردان و فیلمنانویس به این نکته توجه کنند و سعی کنند تا از اثر اصلی دور نشوند، با احتمال خوبی میتوانند فیلمی خوش ساخت با روند داستانی منطقی خلق کنند.
از نمونههای موفق اقتباس در ایران میتوان به «قصههای مجید» اشاره کرد که کیومرث پوراحمد آن را از روی رمانی به همین نام نوشته هوشنگ مرادی کرمانی نوشته است. از نمونههای جدیدتر اقتباس موفق میتوان از سریال زخم کاری نام برد؛ سریالی که فصل اول آن با اقتباس از رمان «بیست زخم کاری» نوشته محمود حسینی زاد ساخته شده است و میبینیم که در فصلهای بعدی با کنار گذاشتن داستان رمان چقدر به انسجام و کیفیت فیلم لطمه میخورد.
نمونههای بسیار دیگری از اقتباس در سینمای ایران وجود دارد که بیشتر آنها موفقیت و شهرت خود را مدیون متن اقتباسی هستند. فروشنده اصغر فرهادی (مرگ فروشنده اثر آرتور میلر)، اينجا بدون من بهرام توکلی (باغ وحش شيشهای اثر تنسی ویلیامز) و داش آکل مسعود کیمیایی ( سه قطره خون اثر صادق هدایت) تنها چند نمونه از آثار اقتباسی موفق هستند.
کارگردان فیلم سینمایی باغ کیانوش هم هوشمندی به خرج داده و به جای نوشتن داستانی از خودش که ممکن است ساختار منسجمی ارائه ندهد، از رمان باغ کیانوش اقتباس کرده و اتفاقا نتیجه بسیار فراتر از انتظار شده و مخاطب با داستانی جذاب مواجه میشود که به اصطلاح بی سر و ته نیست. اما ماجرا در فیلم سینمایی باغ کیانوش از چه قرار است؟
باغ کیانوش باغی با درختان موز!
داستان فیلم سینمایی باغ کیانوش در زمان جنگ تحمیلی ایران و عراق میگذرد و ماجراهای چند نوجوان با نامهای علی، سینا، عباس و حمزه ست که به دنبال درخت موز در باغ کیانوش میگردند. تا همینجا متوجه میشویم که با یک داستان خلاقانه رو به رو هستیم. قصه از اینجا آغاز میشود که در یک روستا فردی به نام کیانوش باغ بزرگ و مرموزی دارد و شایعه شده است که در باغ درندشت او درختان موز وجود دارد.
اگر فضای جنگ و دهه شصت در ایران را بشناسید، احتمالا میدانید که «موز» میوهای خاص و گران بوده که همگان توانایی تهیه آن را نداشتهاند. حالا با این اطلاعات، شنیدن شایعهای مبنی بر وجود درخت موز در باغ میتواند برای افراد روستا خیلی جذاب باشد، مخصوصا اگر نوجوان و پر شیطنت هم باشند. بنابراین این چند نوجوان تصمیم میگیرند در شب عروسی پسر کیانوش که همه سرگرم تدارکات جشن هستند، از موقعیت سواستفاده کرده و به باغ کیانوش وارد شوند، غافل از اینکه در جریان بمببارانهای عراق قرار است اتفاقات عجیبی در نزدیکی روستا بیفتد و نقشه آنها را به هم بریزد.
ترکیب انیمیشن و فیلم، انتخابی مناسبی برای نوجوانان
یکی از ابتکارات سازندگان باغ کیانوش استفاده از انیمیشنهای کوتاه در میان صحنههای فیلم است؛ ابتکاری که البته در سینمای دنیا تازگی ندارد، اما در سینمای ایران کمتر نمونهاش را دیدیم. کارگردان برای بازگویی قصههای گذشته و خاطراتی که شخصیتها تعریف میکنند، به جای استفاده از تکنیک نخنما شده فلش بک، این بار به سراغ انیمیشن رفته است. البته ناگفته پیداست که ساخت انیمیشن کاری به مراتب سختتر از ساخت صحنههای فلش بک است، اما با توجه به گروه سنی مخاطبان انتخابی به جا و هوشمندانه بوده که مانع از خستگی بچهها به هنگام تماشای فیلم میشود.
بازیگران مشهور در کنار نوجوانان فیلماولی در فیلم سینمایی باغ کیانوش
شهرام حقیقتدوست، عباس جمشیدیفر و علیرضا آرا (همسر شبنم مقدمی) از بازیگران مشهور و باسابقهای هستند که حضورشان در یک فیلم گروه نوجوان میتواند بزرگسالان را هم ترغیب به تماشای آن کند. تاثیر بازی حرفهای تیم بازیگران بزرگسال بر نوجوانان حاضر در فیلم به خوبی مشهود است و کارگردان به خوبی توانسته از تجربه آنها برای بازی گرفتن از نوجوانان بهره ببرد.
این نکته یکی دیگر از نقاط قوت فیلم سینمایی باغ کیانوش است، چرا که در سینمای امروز ایران کمتر در فیلم های نوجوان سعی بر بازی گرفتن از آنها میشود و بیشتر تمرکز عوامل فیلم استفاده از چهرههای مشهور سینمایی است که بلکه مخاطب به خاطر دیدن آنها به سینما بیاید؛ غافل از اینکه مخاطب نوجوان با بازیگر هم رده سنی خود ارتباط بهتری برقرار میکند و اگر او بازی باکیفیتی ارائه دهد، علاقهای در نوجوان به فیلم دیدن شکل میگیرد و همین امر مسیر سخت فیلمسازی برای نوجوانان را هموار خواهد کرد.
شخصیتهای فیلم سینمایی باغ کیانوش چه کسانی هستند؟
یکی از شخصیتهای نوجوان فیلم سینمایی باغ کیانوش علی است. علی نوجوانی است که خبری از پدر خود ندارد و به نظر میرسد که او در دوران جنگ مفقود شده باشد. علی با ترسهای خود درگیر است و میخواهد بیشتر در زندگی شجاع باشد. نوجوان دیگر فیلم عباس نام دارد که دوست صمیمی علی است و راه بلد روستا به حساب میآید؛ عباس بسیار باهوش است و در مواقع خطر همواره راه حلی خوبی به ذهنش میرسد.
کاراکتر دیگر در فیلم سینمایی باغ کیانوش خود کیانوش است که صاحب باغ است و شخصیت مرموزی دارد و بچهها زا او میترسند. شایعات ضد و نقیضی در مورد کیانوش و گذشتهاش وجود دارد. کیانوش دوست پدر علی بوده و تنها فردی از اهالی روستاست که او را برای آخرین بار دیده است. شخصیتهای دیگری به نام سینا و خواهرش صبا هم در فیلم حضور دارند که هر کدام در موقعیت مناسب خود بخشی از داستان را تکمیل میکنند.
فیلم سینمایی باغ کیانوش پرافتخارترین فیلم نوجوان در جشنوارهها
فیلم سینمایی باغ کیانوش یکی از پرافتخارترین فیلمهای نوجوان در سالهای اخیر است که جایزه سیمرغ بلورین بهترین دستاورد فنی و هنری از چهل و دومین جشنواره فیلم فجر را در کارنامه خود دارد. این فیلم همچنین به عنوان بهترین فیلم سی و ششمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان انتخاب شده و رضا کشاورز حداد پروانه زرین بهترین فیلم به انتخاب نوجوانان را از این جشنواره در اصفهان دریافت کرده است.
محمدجواد موحد، تهیهکننده آن هم پروانه زرین بهترین فیلم را از این جشنواره دریافت کرد؛ او همچنین جایزه آرمان شهرداری تهران را در ۱۴۰۲ از آن خود کرد. محمد عبدی هم پروانه زرین بهترین جلوههای ویژه را از سی و ششمین جشنواره فیلم کودک و نوجوان اصفهان برای فیلم سینمایی باغ کیانوش دریافت کرد.
عوامل و سازندگان فیلم سینمایی باغ کیانوش
از نکات قابل توجه در مورد فیلم سینمایی باغ کیانوش آهنگسازی آن است که توسط بامداد افشار انجام شده؛ آهنگسازی که خود از نسل جوان است و درک بسیار خوبی از نوجوانان دارد. هنرمندان نوجوان حضور یافته در فیلم سینمایی باغ کیانوش عبارتاند از امیرحسین بیات، ابوالفضل ایوانی، دانیال جعفری، امیرعلی صحرایی، امیرمحمد صحرایی، اشکان اردستانی، ابوالفضل حسنخانپور، رونیکا بهرامزاده، ارغوان شعبانی و گرشا نامورصدیق. فیلمبرداری باغ کیانوش را مرتضی هدایی برعهده داشته و تدوین آن را سیاوش کردجان انجام داده است.
از دیگر عوامل فیلم سینمایی باغ کیانوش میتوان به حسین دارابی و احسان ثقفی به ترتیب مشاور کارگردان و مشاور نویسنده اشاره کرد. طراحی صحنه را بابک کریمی، طراحی لباس را مجید لیلاجی و طراحی گریم را محمود دهقانی برعهده داشتهاند.
از دیگر نکات جالب توجه این فیلم بازیگردانی کودکان است که توسط محمد رحمانیان انجام شده است. همچنین جلوههای ویژه بصری را محمد عبدی انجام داده و قسمتهای انیمیشنی کار میلاد محمدی بوده است.فیلم سینمایی باغ کیانوش محصول باشگاه فیلم سوره و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است.
آیا فیلم سینمایی کیانوش ارزش دیدن دارد؟
فیلم سینمایی باغ کیانوش با داستانی گیرا در بحبوحه جنگ ایران و عراق روایتی از بازیگوشیهای نوجوانان و خطراتی که جنگ تحمیلی بر زندگی مردم ایران داشته را به زیبایی به تصویر میکشد.
این فیلم با ته مایه طنز اتفاقات و بدبیاریهای خندهداری را در بستر جنگ نشان میدهد و سعی دارد با پرهیز از نمایش خشونت جنگ، درسهای آموزندهای برای نوجوانان داشته باشد؛ درسهای نظیر شجاعت، ایستادگی و کمک به همنوعان در شرایط خطر. فیلم سینمایی باغ کیانوش برای رده سنی بالای ۱۲ سال مناسب است و به دلیل داشتن صداهای ناشی از انفجار بمبهای نیروی بعثی در خاک ایران، ممکن است برای کودکان و نوجوانان پایینتر از این گروه سنی مناسب نباشد.
اگر به دنبال یک فیلم خانوادگی خندهدار و جذاب هستید که بتوانید با نوجوانان خود ببینید، فیلم سینمایی باغ کیانوش یکی از بهترین گزینه هاست.